Historické kočáry – Bad Ischl, (Rakousko)

Dritte k.u.k. Pferdekutschen-Gala

Průvod historickým centrem města s hudebním doprovodem.
Členové SPKZ se 13. srpna 2023 v rámci Císařského týdne zúčastnili v Bad Ischlu třetího ročníku slavnostního setkání koňských spřežení. Císařský týden poskytuje ideální prostředí pro prezentaci těchto stylových kočárů. Bylo možné obdivovat historické kočáry z císařské éry i stylové novodobé kočáry.
Dopoledne začalo na dostihovém závodišti, kde účastníci slavnostního setkání se mohli se svým spřežením zúčastnit dobrovolného hodnocení. To prováděl zkušený rozhodčí a úspěšný kočí Georg Moser i s odborným komentářem pro diváky. Při hodnocení byla věnována zvláštní pozornost kočáru, koním, postrojům včetně zapnutí postrojů a ohlávek, oblečení kočích a spolujezdců a celkovému dojmu. V kategorii lidové spřežení měla nejkrásnější spřežení Christine Achleitnerová s norickou klisnou Romeu a kočárem Mylord z roku 1911. Ve 13 hodin z areálu dostihového závodiště vyrazil průvod s 23 kočáry a dvěma jezdci v sedlech do centra města.
Průvod byl vrcholem celé akce a přilákal mnoho návštěvníků a přihlížejících, kteří se na trasu průvodu přišli podívat. Před Trinkhalle kočáry fanouškům představil znalec koní Walter Werni. Prohlídka pak pokračovala před vilu Rothenstein, kde byl uspořádán piknik. Prohlídka byla ukončena na dostihovém závodišti v Kaltenbachu.